specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
De Brabantse Natura 2000-gebieden hebben te lijden onder stikstofdepositie, afkomstig van landbouw, industrie en verkeer. De provincie Noord-Brabant moet op grond van de habitatrichtlijn zorg dragen voor de instandhouding van de habitatgebieden. Natuurmonumenten gaat maatregelen in haar natuurgebieden uitvoeren in het kader van de PAS. Staro Natuur en Buitengebied heeft voor Natuurmonumenten voor zes Natura 2000-gebieden in Brabant een projectplan opgesteld:
+ Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux
+ Weerter- en Budelerbergen & Ringselven
+ Kampina & Oisterwijkse Vennen
+ Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen
+ Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek
+ Brabantse Wal
Dit projectplan dient als subsidieaanvraag bij de provincie en als uitwerking van de werkzaamheden. Voor deze opdracht is intensief samengewerkt met medewerkers van Natuurmonumenten en de provincie. Binnen deze opdracht diende een koppeling gemaakt te worden met de besluitvorming rond de uit de voeren maatregelen en werd advies gevraagd voor de mogelijke subsidieregelingen bij de provincie.
Aanpak
Allereerst heeft Staro Natuur en Buitengebied de voorgenomen maatregelen van Natuurmonumenten verder uitgewerkt en getoetst aan wat er mogelijk is vanuit de PAS-gebiedsanalyses en de Natura 2000-beheerplannen. Hierna is per gebied met de betreffende medewerker van Natuurmonumenten overlegd waar de benodigde informatie vastgelegd zou worden en zijn de maatregelen afgestemd. De conceptmaatregelen zijn in een pretoets voorgelegd aan medewerkers van de provincie en na afstemming met Natuurmonumenten zijn de opmerkingen verwerkt. Zodra de maatregelen definitief waren is een vergunningenscan uitgevoerd. Dit is verwerkt in de tekst en kostenramingen van het projectplan.
Resultaat
Uiteindelijk is er een projectplan opgeleverd voor de PAS-maatregelen van Natuurmonumenten Brabant 2018-2021. De maatregelen zijn uitgewerkt tot technische omschrijvingen op hoofdlijnen en duidelijk gelinkt aan de PAS-maatregelen uit de PAS-gebiedsanalyses of de Natura 2000-maatregelen uit de Natura 2000-beheerplannen. In het projectplan zijn kostenramingen en capaciteitsplanningen opgenomen en staat beschreven welke vergunningen, ontheffingen en vooronderzoeken noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de maatregelen. Ook zijn alle maatregelen geografisch vastgesteld in ArcGIS. Als laatste heeft Staro Natuurmonumenten ondersteund bij de mogelijke subsidieregelingen en het indienen van de subsidieaanvraag bij de provincie.