specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
In verband met de voorgenomen realisatie van een zonnepark in de gemeente Hilvarenbeek is een quickscan flora en fauna uitgevoerd. Uit dit verkennende onderzoek is gebleken dat in de houtsingel in het plangebied mogelijk verblijfplaatsen aanwezig zijn van beschermde zoogdiersoorten (das, vos, bunzing, steenmarter en hermelijn). Hieruit bleek dat onderzoek naar marterachtigen noodzakelijk was.
Aanpak
Er is een zoogdieronderzoek uitgevoerd. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek is bepaald welke effecten kunnen optreden op de aanwezige zoogdieren als gevolg van de voorgenomen ontwikkeling en welke maatregelen eventueel genomen dienen te worden om deze effecten te verzachten (mitigerende maatregelen).
Er is bij het nader onderzoek gebruikt gemaakt van sporenbuizen en cameravallen in marterkasten (mostela’s) voor de kleinere marters (zoals hermelijn) en er zijn cameravallen aan bomen of palen gebruikt voor het waarnemen van grotere marters (zoals bunzing, steenmarter en das). Voor enkele camera’s is een jiggler (een hangend thee-ei met lokstof) geplaatst om de marters te lokken.
Resultaat
Op een van de cameravallen is een steenmarter waargenomen die aan de jiggler snuffelt. Ook zijn tijdens het onderzoek onder andere bunzing en patrijzen waargenomen met behulp van de cameravallen. Klik hier om de filmpjes hiervan te bekijken. Mogelijk hebben steenmarter en bunzing verblijfplaatsen in het plangebied.
Als mitigerende maatregelen zijn onder andere het aanleggen van een ruigtestrook langs de bestaande houtwal en het aanleggen van een landschappelijke zone rond het plangebied voorgeschreven. Deze zullen dienst doen als migratieroute en foerageergebied voor marters en patrijzen.