specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
De Krabbepolder is een bedrijventerrein/haven in de gemeente Dordrecht. De Krabbepolder maakt deel uit van het Zeehavengebied. Het gebied is bestemd voor transport- en distributiebedrijven. Vanuit Havenbedrijf Rotterdam N.V. is er behoefte om het uitzichtpunt in de Krabbepolder over de Oude Maas, ter hoogte van de Pieter Hoebeeweg, aan te pakken. In de huidige situatie is deze groenstrook een hangplek waar veel zwerfvuil wordt achtergelaten. Staro Natuur en Buitengebied is gevraagd een inrichtingsplan met kostenraming op te stellen.
Aanpak
Om een beeld te krijgen van de huidige situatie is een veldbezoek uitgevoerd en heeft een beknopte bureaustudie plaatsgevonden. Er zijn drie inrichtingsvarianten opgesteld met elk een eigen thema en sfeerbeelden. De volgende punten hebben centraal gestaan bij het opstellen van deze drie varianten:
+ Verhoging attractiviteit zeehaven/verhogen zeehavenbeleving
+ Doelgroep; ondernemers, bezoekers/ recreanten, vissers
+ Sociale veiligheid 24/7 (hangfiguren)
Resultaat
De drie varianten zijn voorgelegd aan belanghebbenden waarna er één ontwerp tot definitieve versie is uitgewerkt. Dit inrichtingsplan is op A2 formaat uitgewerkt met sfeerbeelden en visualisaties. Een vleermuistoren van negen meter hoog fungeert als LandMark, een herkenningspunt in het Havengebied dat voor vleermuizen verblijfplaats biedt. De vleermuistoren heeft daarnaast ook een belangrijke rol als uitkijkpunt. Door een brede trap met flauw talud kunnen bezoekers van de Krabbepolder op de vleermuistoren komen en de zeehaven beleven. Naast de vleermuizen is ook rekening gehouden met bijen en andere insecten door het inzaaien van bloemrijk grasland. Naast de poster is een kostenraming opgesteld waarbij de trap en vleermuistoren begroot zijn.