specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opgave
Het rotterdamse havengebied is volop in ontwikkeling. Binnen dit dynamische gebied is het soms niet te voorkomen dat binnen het broedseizoen werkzaamheden worden uitgevoerd. Havenbedrijf Rotterdam N.V. is zich bewust van de soms bijzondere natuurwaarden binnen haar terreinen en doet alles om daar verantwoord mee om te gaan. Het havenbedrijf heeft Staro Natuur en Buitengebied gevraagd te adviseren over het broedvrij houden van deze terreinen. Tevens houden we tijdens de uitvoeringsfase ecologisch toezicht en sturen de aannemers in het veld aan.
Aanpak
Ieder jaar wordt ruim voor het broedseizoen geïnventariseerd binnen welke projecten werkzaamheden in het broedseizoen gepland zijn. Samen met de projectleiders wordt gekeken wat de werkzaamheden precies inhouden, of er alternatieve momenten van uitvoering zijn, wat de exacte begrenzingen zijn en of het terrein aangepast moet worden om broedvrij houden mogelijk te maken. Op basis van deze informatie en onze kennis van de broedvogelstand adviseren we of en hoe er broedvrij gehouden moet worden. Onze ecologen bepalen het moment dat met broedvrij houden wordt gestart en de methode en intensiteit die wordt toegepast. Gedurende het broedseizoen wordt meerdere keren per week gemonitord waarbij het voorkomen en gedrag van de vogels nauwkeurig wordt bestudeerd. Steeds wordt bepaald of de methodes en intensiteit afdoende zijn.
Resultaat
Sinds Staro Natuur en Buitengebied adviseert voor het broedvrij houden hebben alle werkzaamheden doorgang kunnen vinden. Door steeds weer kritisch te kijken naar de methodes en in overleg met Havenbedrijf Rotterdam proeven uit te voeren wordt het broedvrij houden steeds effectiever en efficiënter.