specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Om de bodem van de Hudsonhaven te beschermen worden op de bodem kraagstukken gelegd. Deze kraagstukken worden op het droge van de Beerdam samengesteld. Van Oord heeft Staro Natuur en Buitengebied gevraagd een advies te schrijven over de noodzaak en de eventuele aanpak de werklocatie op de Beerdam broedvrij te houden. Doel van dit advies is om conflicten met broedende vogels in beeld te brengen en te voorkomen dat de werkzaamheden op de Beerdam conflicteren met de natuurwetgeving.
Aanpak
Eerst is een bureustudie uitgevoerd naar het voorkomen van beschermde soorten binnen de planlocatie. Uit de broedvogelmonitoring van Havenbedrijf Rotterdam NV (Staro Natuur en Buitengebied 2013) blijken op het terrein de volgende vogels te broeden: bergeend, zilvermeeuw, grauwe gans, kievit, scholekster, kleine mantelmeeuw, stormmeeuw, visdief, witte kwikstaart, zwarte roodstaart. De projectlocatie betreft een meeuwenkolinie waar circa 100 broedpaar zijn aangetroffen in voorgaande jaren. Het is daarom zeer aannemelijk dat komende periode ook vogels een poging tot broeden zullen doen. Op basis hiervan heef Staro geadviseerd het terrein broedvrij te houden zodat voorkomen wordt dat vogels zich binnen het werkgebied gaan vestigen. Zodra de eerste vogels in het gebied aanwezig zijn en territoria gaan verkennen, is verstoring van de vogels noodzakelijk om binding aan een territorium op deze locatie te voorkomen.
Resultaat
Het plangebied is gedurende een periode van 5 weken intensief broedvrij gehouden door de methode ‘man met hond’, gecombineerd met de inzet van roofvogels op stok. In deze periode werd op werkdagen 2 uur per dag een man met hond ingezet en werd in de weekenden het terrein drie keer bezocht. De man met hond heeft roofvogels in het gebied geplaatst die tussen de terreinbezoeken een vogelwerend effect hadden. Een keer per week heeft ecologisch toezicht plaatsgevonden op het broedvrij houden. Daarbij zijn bevindingen vastgelegd in een Online Registratiesysteem.